De liturgie gaat door; kerk-zijn in tijden van corona

Tweet op Twitter:

René de Reuver (@ReneDeReuver) 19-03-2020 10:30
Zondag tweede viering uit de kapel van het dienstencentrum. Weer op NPO 2, om 9.20 uur.
Mooi om op deze wijze met elkaar verbonden te zijn, in geloof, hoop en liefde.

Vieringen op televisie

Komende zondagen verzorgt ds. René de Reuver meditaties vanuit de kapel van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk. Deze worden door de EO uitgezonden op NPO2 om 9.20 uur. Bij de vieringen wordt materiaal gemaakt om thuis te vieren.

 

Andere creatieve initiatieven

(bron: website PKN)

Coronacrisis leidt tot grote creativiteit bij gemeenten. We geven jullie  een overzicht met inspirerende initiatieven op de website van de landelijke kerk:

Thuis vieren en koffie drinken na de dienst

Om mensen thuis materiaal te bieden om in kleine setting tóch te vieren, ontwikkelden verschillende gemeenten materialen. Gemeente Crosspoint in Nieuw-Vennep zette afgelopen zondag een complete thuisliturgie op hun site, maar inmiddels borrelt het in die gemeente van de online initiatieven. Ook Hervormd Aalsmeer maakte een online gezinsviering met filmpjes en teksten. 

Tim van Iersel, als geestelijk verzorger gespecialiseerd in mensen met dementie, maakte een online huiskamerviering die op laptop of televisie kan worden afgespeeld: “Veel mensen met dementie blijven door Corona-maatregelen verstoken van kerkdiensten en huiskamervieringen, zowel thuis als in het verpleeghuis. Als de maatregelen het toestaan, kan de viering ook bijvoorbeeld gezamenlijk in de huiskamer van een verpleeghuis worden afgespeeld.” De vieringen zijn op YouTube te vinden. Praktische waarschuwing: de filmpjes kunnen met reclame beginnen, dus zorg dat je ze alvast op het goede moment klaarzet voor de viering begint.

En ook aan het koffiedrinken ná de kerkdienst is gedacht. De dorpskerk in Zuidhorn doet zondag 22 maart met een experiment: koffiedrinken met behulp van online ontmoetingsplatform ZOOM. 

Bemoediging en gebed

In de Protestantse Gemeente Ten Boer is Studio Hoop opgericht, een initiatief van enkele gemeenteleden. Elke dag een filmpje van een lied of gebed en bemoediging. Ze nodigen elk gemeentelid uit om daar iets aan bij te dragen. Lees het verhaal erachter en bekijk de resultaten hier. 

De Protestantse Gemeente Houten deelt elke dag een gebedsmoment via de website en via instagram. 

Een kaarsje aansteken in de kerk en zo voor mensen (laten) bidden? Dat kan op de website van de Ontmoetingskerk in Vriezenveen

Pioniersplek Geloven in Spangen kwam met ‘Frisse Blik, een podcast om mensen te bemoedigen.

Verbondenheid online

Of wat denkt u van ds. Hester Smits die (Leiderdorp) die er bewust voor kiest om de tegenbeweging te maken: alles houdt op of gaat dicht, maar niet de kerk. Ze vertelt: “In Leiderdorp kun je van maandag tot en met donderdag naar de kerk om een kaarsje aan te steken en een praatje te maken (van 10.00-12.00 uur). Ook willen we veel via sociale media doen. En dan op inhoud én op verbondenheid.”

Zo gaat ze bijvoorbeeld ook op huisbezoek bij de cantor van het koor van deze gemeente en maakt ze tegelijkertijd een filmpje waarin hij de cantorij toespreekt en een hart onder de riem steekt. Dat komt op de website van de gemeente te staan: pgleiderdorp.nl/c/online-kerk.

“De gedachte is dat wij in deze tijd als kerk laten zien hoe je verbonden kunt zijn (kunt omzien naar elkaar) zonder elkaar fysiek te zien. Zo hield ik zondag een ochtendgebed in een lege kerk (met pianist), te beluisteren via de kerkomroep en heb ik gevraagd of mensen daarna wilden reageren. Ik kreeg foto’s, apps, mailtjes etc. Zelfs mensen die nooit naar de kerk komen, hadden nu geluisterd.”

En Aafke Zaal, predikant in Hemmen, stuurt sinds zondag 15 maart dagelijks een herderlijke brief aan gemeenteleden die ze kunnen lezen via de website van de kerk. Deze brieven worden enorm gewaardeerd: ze worden gelezen door mensen ver buiten de grenzen van de gemeente. 

In deze onrustige tijd krijgt ieder die dat wil in de Protestantse Gemeente SOW Berlicum-Rosmalen wekelijks een mooie, overzichtelijke nieuwsbrief in de mailbox. Waarin naast nieuws over (online) vieringen, pastoraat en diaconaat ook gebeden en gedichten gedeeld worden. 

Sterker nog: de predikant van deze gemeente is alvast bezig met de ontwikkeling van de site www.opwegnaarpasen.nl. Ds. Bierenbroodspot: “In deze tijd van het Coronavirus beleven we de weg naar Pasen anders. Kerkdeuren blijven gesloten waar ze anders wagenwijd openstaan. Op deze site doen we een handreiking om de Stille Week thuis te vieren”.  

Share This