Van Peterine ontvingen we nog   Een laatste bericht uit Hoogeveen

Nog één keer een berichtje uit Hoogeveen, de laatste keer. Het is vandaag 5 december, Sinterklaasavond. Toen onze meiden nog klein waren vierden we Sinterklaas samen met mijn ouders. De laatste keer was vlak voordat mijn vader overleed, komende Kerst tien jaar geleden.  Daarna vierden we het als gezin, gingen we gourmetten. Nu konden de meiden geen van beiden, te druk. We vieren het nu op 21 december. Krijgen ze eindelijk hun zin, cadeaus met Kerst. Maar ik zal de pakjes mooi verpakken in Sint papier!

Vorig jaar in deze maand waren de contacten tussen Hoogeveen en Dick intensief en voelde ik aan mijn water dat het eraan zat te komen, een verhuizing. Langzaamaan begin ik wat te wennen. Ik geniet van het huis, de stille en rustige woonomgeving. Sinds een paar weken hebben we nieuwe buren. Nog niet officieel kennisgemaakt, maar het lijken aardige mensen. Ze hebben een baby, drie katten en een labrador. Dat wordt dus feest voor onze Skippy. Die krijgt het druk met het verdedigen van zijn territorium.

Wat ik nog altijd mis van Uden is het gezellige centrum. Ik hoorde dat het zo leuk verlicht en versierd is. Hier in Hoogeveen beleef ik er kraak nog smaak aan. Het is ook een eind fietsen, vind ik ook saai.
De mensen zijn overal wel erg aardig.

Volgende week heb ik het druk met het vertellen van Kerstverhalen. Vijf verschillende verhalen ga ik her en der vertellen. Ik race me een ongeluk van Veenendaal naar Haaksbergen en nog een keer in Lithoijen. Ook in Hoogeveen vertel ik tijdens de kerstmorgen een verhaal. Allemaal bijzonder leuk om te doen.
Afgelopen vrijdag had ik daar mijn vuurdoop, drie korte verhalen tijdens het optreden van het koninklijk toonkunstkoor. Weet u trouwens dat koninklijk staat voor de tijd dat je koor bent? Wist ik niet, dit koor bestaat al meer dan 75 jaar en dan mag je “koninklijk” heten. Dus Kadanz nog even doorzetten!

Ik moet ook op zoek naar een kerstboom. Dat deed ik altijd met Tineke Stolk. Ik heb zo’n speciaal systeem dat je een gat in de stam boort (nou ja, dat doet dat bedrijf) en dat je de boom dan makkelijk op een standaard kunt zetten. Ik heb nog geen kerstboomverkoopbedrijf gevonden. Stiekem hoop ik dat Tineke een boom naar Hoogeveen komt brengen.
Ook weet ik nog niet waar de kerstster moet hangen, daar had ik een vaste plek voor. Waar de kerstboom moet staan, geen idee. Maar dat komt vast goed allemaal.

Dick heeft het druk. Je zou kunnen zeggen dat de wittebroodsweken voorbij zijn. De gemeente is groot. Er zijn veel ouderen. Maar altijd als hij een afspraak wil maken zijn ze blij dat hij komt. Zijn preken vallen in goede aarde en worden vaak nabesproken. Hij is ook erg blij met het huis en de ruime en rustige studeerkamer.
Samen met een kerkelijk werkster ben ik een vrouwengespreksgroep begonnen. Zesentwintig vrouwen hebben zich opgegeven! Heel leuk om dat samen met iemand te doen.

Met onze meiden gaat het goed. Shi woont nog steeds in Tilburg. Heeft het druk met twee banen en haar studie. Ik vind Tilburg wel ver. Het is twee uur met de auto en drie uur met de trein. Ik mis haar. Twee weken geleden heb ik bij haar gelogeerd. Supergezellig was dat. Gelukkig komt ze met de Kerst wat langer naar huis. Chun pendelt op en neer tussen Hoogeveen en Utrecht. Regelmatig overnacht ze bij mijn schoonzus en zwager in Leusden. Sinds een week heeft ze een bijbaantje bij een spotgoedkope drogist als vakkenvuller hier in Hoogeveen. Dat is fijn, dan kan ze wat geld verdienen, want over anderhalf jaar wil ze naar China om de taal te leren. Het contact met de biologische familie gaat goed. Elke week appen we wel even. Helaas heeft haar zus in China een miskraam gehad. Voor de tweede keer. Dat is voor iedereen erg verdrietig. De familie in China deelt gelukkig het verdriet, maar stelt ons ook vaak gerust. Ze willen niet dat wij ons zorgen gaan maken.
Kijkt u ook naar de serie “Door het hart van China” van Ruben Terlou? Hij interviewt de mensen op een respectvolle manier en geeft een aardige inkijk in dit bijzondere land.

Ik hoop dat het u allen goed gaat en dat u over een tijdje een nieuwe predikant(-e) kan verwelkomen. Ik wens u, ook namens Dick en Chun, hele fijne feestdagen en een blij en gezond 2020!

Hartelijke groet,
Peterine

PS Af en toen kom ik nog wel eens in Uden, want ik ga daar nog naar de kapper.

    Ja, echt waar!

Share This