Paasnacht vol liefde

Op zaterdag 19 april heeft de jeugd een prachtige nacht-viering voor alle gemeente leden neergezet. De aanwezigheid van 53 bezoekers heeft de organisatie verrast. Er stonden eerst maar 25 stoelen klaar, en dan steeds te moeten uitbreiden is een goed signaal. Ook een mooi signaal naar onze jeugd, die door deze voorbereiding een mooi beeld heeft gekregen van de verhalen uit de bijbel rondom Pasen, maar het ook kan uitdragen.

Als kind ben je betrokken bij Palmpasen en Pasen, maar de verhalen ertussen worden soms wat minder belicht. Er is in 3 weken voorbereiding gelezen uit Lucas om Palmpasen, Witte donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag goed te leren begrijpen. Daarna zijn er uitwerkingen gemaakt op diverse manieren “kunst”- stukken:

Paascyclus 2025 - Palmzondag
Palmpasen is in lego verwerkt.
De lego poppen lopen op een berg en de ezel komt over doeken aangelopen.

Paascyclus 2025 - Witte Donderdag
Witte donderdag
is  een living statue – levend standbeeld.
De tafel met brood en wijn, Jezus die zijn leerlingen omarmt en de drie vraagtekens in het brood zeggen: “Wat gaat er nu nog komen?”

Paascyclus 2025 - Goede Vrijdag
Goede Vrijdag
is een kunst renovatie van twee prachtige schilderijen, bestaande werken uit een eerdere versie van jeugd Paasnacht viering. Die staan bij het kruis dat in de kerk aan de muur hangt en eronder ligt kleding en een dobbelsteen.

Paascyclus 2025 - Paasnacht
Stille Zaterdag
, het moment dat Jozef van Arimatea bij het graf staat en de grafsteen voor het graf rolt. De vrouwen maken olie van kruiden voor het graf.

Als de mensen binnenkomen lopen ze langs deze kunst- route in de kerk, er wordt zacht gepraat omdat er dingen gevraagd worden aan de jeugd. Verder is het redelijk donker en stil in de kerk. De opening  is een mooie tekst waarin we horen….. is de dood dan gewoon het einde, of moeten we ons afvragen wat er nog komt? Waar wachten we op?

We leren van Jozef van Arimatea dat hij zijn liefde voor Jezus toont. Hoe doen we dat zelf? Er volgt een korte ronde van reacties op deze vraag. Er komen mooie antwoorden zoals: bidden en denken aan God, leven met de opdracht om er voor elkaar te zijn vooral in de eigen omgeving. Er leven ook zorgen om de “grote wereld”, we kunnen er niet voor iedereen zijn, maar wel in gebed de zorgen neerleggen bij God en delen met elkaar.

Dat doen we ook door het aansteken van kaarsjes aan de nieuw binnengekomen Paaskaars. Daarna mag iedereen een eigen kaars aansteken en daarbij denken we aan iemand of wordt er in de kring uitgesproken voor wie de kaars is. Iemand die aandacht of liefde nodig heeft. Dit geeft mooie persoonlijke boodschappen en draagt bij aan de liefde die we delen met elkaar in deze kring en daarbuiten. Het geheel is door twee liederen opgeluisterd die we via de beamer bekijken: “Door de wind”- van Stef Bos, en “Hou vol, hou vast” van Blof.

In het laatste lied klinkt: “Er is altijd wel een arm die om je heen past, of een schouder die je recht houdt, al is het maar voor even”.

Na de viering is er een drankje en een zoutje, en is er aandacht voor elkaar.

Alle tieners bedankt: Veerle, Benthe, Chelsey, Mirthe, Lieke, Fabian, Rogier en Noy voor jullie medewerking en inzet. Wij zijn trots op jullie!

Een paar reacties die we krijgen via de appgroep Club vol Liefde:

  • Wat een prachtige belevenis, goed dat er stoelen bijgezet moesten worden.
  • Mooi gedaan, voor herhaling vatbaar.
  • Ik ben dankbaar voor deze club van liefde en jullie creatieve invulling van de Stille Zaterdag.
  • Thuis hebben we opnieuw de kaarsjes aangestoken.
  • Het was een betekenisvolle dienst.
  • Dank dat we op deze bijzonder mooie wijze de paaswake mochten vieren.
  • Het was een sfeervolle dienst.

We hebben dit graag met jullie gedaan!
De leiding van de tienerkerk,
Ria en Eline

Share This